Varför finns SWEDE STOPS?

LOGO_SWEDESTOPSHOME Tillbaka

Facebook-symbol

Varför finns SWEDE STOPS?

SS_logo

Resa i Storbritannien, Nordirland och Irländska Republiken

2014 åkte vi som husbilsturister under två månader på landbygden i Storbritannien (GB), Nordirland (NI) och Irland (IRL). Att övernatta på en campingplats kostade c:a 300 kr per natt. Med en restid på två månader skulle kostnaden blivit orimligt hög och att vara ute i två månader är inte ovanligt för en husbilsturist.

I stället hade vi köpt en guide (Brit Stops®) som gav oss tillträde till ett nätverk av lokala näringsidkare på landsbygden och som bjöd in husbilsturister att avgiftsfritt få stå med husbilen i max 24h i anslutning till deras verksamhet.

Guiden, tillsammans med ett klistermärke på insidan av vindrutan bevisade att vi hade tillgång till nätverket. En säkerhetsåtgärd gentemot värdarna.

Safri

Näringsidkarnas (värdarnas) verksamheter var av allehanda slag: pubbar, gårdsbutiker, producenter, restauranger, hotell, konstnärer, konsthantverkare och arrangörer av olika aktiviteter på landsbygden.

Vi handlade hos våra värdar lokalt producerade livsmedel och andra varor och förnödenheter (i husbilen finns både kyl och frys).

Fox
Johnnie Fox's Pub, Dublin

Bardisk
After work

Glass
Gårdens glass var vida berömd

Pub1
Pub-gård med Scottlands flagga

Barnaby2
Denna pub "THE SIX BELLS" förekommer ofta i Midsomer Murders. Kanske är det Barnaby som sitter och läser något obduktionsprotokoll. Vi övernattade dock inte här.

Rugby
Rugbymatch. Lägg märke till att "bröten" inte på samma ställe som bollen.

 

France Passion™

Allt började med att en fransk vintidning myntade begreppet ”la Formule Invitations” Det franska nätverket bildades 1993 och fick heta ”France Passion™”. I ett antal andra länder inom EU finns motsvarande nätverk, och med samma grundidé.

Vi är tre personer som tillsammans med en revisor som bildade föreningen. Andra entusiaster är välkomna att var med om att bygga upp SWEDE STOPS' nätverk.

I ett antal andra länder inom EU finns motsvarande nätverk, och med samma grundidé, ”la Formule Invitations” som myntades av en fransk vintidning. Det franska nätverket bildades 1993 och fick heta ”France Passion™”.

Nätverket SWEDE STOPS är Sveriges motsvarighet till franska France-Passion och ett av sju inom EU.

Genom köp av SWEDE STOPS’ guide blir husbilsturisten inbjuden att parkera gratis i ett dygn hos värdarna och på så sätt lära känna lokala näringsidkare och njuta av och handla lokal mat och dryck och andra produkter.

SWEDE STOPS

Vi har åkt med husbil i tio år (2015) och besökt 20 europeiska länder. Resan i GB, NI och IRL var bland de bästa vi har gjort, mycket tack vare att vi kom ut på landsbygden och på ett enkelt sätt fick kontakt med lokalbefolkningen och kunde njuta av naturen och kulturen på ett sätt som vi annars inte hade haft möjlighet till. Under resans gång blev vi övertygade om att det borde finnas ett liknande nätverk i Sverige.

SWEDE STOPS ek. för. består av tre medlemmar som 2015 tillsammans med en revisor som bildade föreningen. Andra är välkomna att bli medlemmar och vara med om att bygga upp SWEDE STOPS' nätverk. Läs mera HÄR

Föreningen har inga sponsorer.

Nätverket SWEDE STOPS är Sveriges motsvarighet till franska France-Passion och ett av sju inom EU.

Syftet med SWEDE STOPS är husbilsturister, svenska och utländska, skall lockas att stanna till hos lokala näringsidkare. Genom köpet av SWEDE STOPS’ guide blir husbilsturisten inbjuden att parkera gratis och tryggt i ett dygn hos värdarna och på så sätt lära känna lokala näringsidkare och njuta av och handla lokal mat och dryck och andra produkter.

SWEDE STOPS' Guide 2019

Guide 2018 är den fjärde utgåvan och föreningen har avtal med c:a 60 värdar från Blekinge i söder till Höga kusten i norr samt på Gotland.

Map2019

Näringsidkarnas verksamheter representerar en bred skala av aktiviteter:

MATHANTVERKARE
Gårdsmejerier (ost och andra mejeriprodukter), bagerier (med bröd av mjöl av säd som odlats och malts i egen kvarn), kött och charkuterier från egna djur, marmelader och sylter, rökt och förädlad fisk, destillerade drycker (whiskey, vodka, gin, snapsar, punsch och likörer), gårdsviner, grönsaker, honung från egen bigård, chokladpraliner. Produkterna säljs, utöver hos återförsäljare och genom näthandel, även på plats i egna gårdsbutiker, ofta kombinerade med ett kafé.
ÖVRIGT
Konsthantverkare, keramiker, lammskinn från egna lamm, slott, djurparker och hästgård.

Husbilsturister, svenska och utländska, skall lockas att stanna till hos lokala näringsidkare. Nätverket SWEDE STOPS är under uppbyggnad (vi startade i mars 2015). För närvarande finns det avtal med c:a 50 värdar från Katrineholm i söder till Höga kusten i norr samt på Gotland.

Vi samarbetar med Turistinformationen i Enköping. Guiden säljs, förutom online via hemsidan, av Turistinformationen i Enköping och av två värda i Höga kusten och i Blekinge. Vi samarbetar också med de övriga EU nätverken. SWEDE STOPS siktar på att bli välkänt bland husbilsturister i Sverige och utomlands och bidra till att öka antalet besökare hos lokala näringsidkare på den svenska landsbygden.